Skauti od rána rozvážajú po 20 vlakových trasách Betlehemské svetlo

22.12.2012 Bratislava

Bratislava 22. decembra (TASR) - Skautské posádky dnes od skorých ranných hodín rozvážajú Betlehemské svetlo pokoja a lásky po 20 hlavných a vedľajších vlakových trasách do 300 miest a obcí na Slovensku - od Kútov na západe až po Čiernu nad Tisou na východe SR.

Až do Štedrého dňa budú skautky a skauti svetlo ďalej rozdávať v jednotlivých obciach a mestách do tisícok kostolov a farností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti. Budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných sv. omšiach a pobožnostiach alebo ho doručia k ľuďom priamo domov.

Roznesú ho aj do ďalších miest a okolitých dedín, kde nemajú vlakové spojenie, aby sa dostalo k čo najväčšiemu počtu ľudí. Slovenskí skauti priniesli Betlehemské svetlo a roznášajú ho po Slovensku už 23. raz. Po 19. raz toto svetlo zažiari 23. decembra aj na najvyššie obývanom mieste v SR, v observatóriu Slovenskej akadémie vied na Lomnickom štíte.

"Naším cieľom je odovzdať plamienok z Betlehema čo najväčšiemu počtu ľudí, aby tento symbol ľudskej lásky, pokoja, jednoty a porozumenia zavítal počas týchto Vianoc aj k tým, ku ktorým sa doteraz nedostal. Tak, ako tento plamienok spája ľudí, chceme spojiť aj Slovensko s ostatnými krajinami a vytvoriť symbolickú reťaz svetla," povedal Marián Suvák, koordinátor betlehemskej akcie za Slovenský skauting.

Plamienok z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme už tradične odpaľuje každý rok dievča alebo chlapec z Rakúska, ktorí sa pre svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať spolužiakom stali Dieťaťom svetla. Tentoraz svetlo z Betlehema odpálila 13-ročná Christina Mader z dedinky St. Oswald v Hornom Rakúsku, ktorá sa stará o svojich dvoch kamarátov s Downovým syndrómom.

Zástupcovia Slovenského skautingu spolu so zástupcami ďalších organizácií z vyše 20 krajín Európy prevzali Betlehemské svetlo 15. decembra popoludní na slávnostnej ceremónii vo Viedni. Ešte v ten istý deň podvečer ho v Prezidentskom paláci v Bratislave odovzdali do rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča a prvej dámy Silvie Gašparovičovej. Nasledujúci deň, v nedeľu 16. decembra, svetlo oficiálne privítali na Slovensku počas sv. omše v kostole sv. Jozefa vo Svite, kde ho zároveň odovzdali poľským harcerom. Následne Betlehemské svetlo privítali aj v Katedrále sv. Martina v Bratislave a v Katedrále sv. Emeráma v Nitre na hrade. Betlehemské svetlo odvtedy putuje po krajinách Európy.
 

Vyberte región